Menü Bezárás

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben a Mórahalmi járásban

Projekt rövid összefoglalója

Kedvezményezett neve: Mórahalom Városi

Önkormányzat

Projekt azonosítószám: EFOP-1.5.3-15-2017-00039

Megítélt támogatás: 499.587.527 Ft

Domaszék Nagyközségi Önkormányzatra vonatkozó pályázati forrás: 19.798.931 Ft

Támogatás intenzitása (%-ban): 100 %

Projekt időbeli ütemezése: 2018.02.01-2021.05.01.

Konzorciumi tagok:

  • Mórahalom Városi Önkormányzata

  • Ruzsa Község Önkormányzata

  • Ásotthalom Község Önkormányzata

  • Szatymaz Község Önkormányzata

  • Üllés Község Önkormányzata

  • Bordány Község Önkormányzata

  • Domaszék Nagyközségi Önkormányzat

  • Esély Mórahalmi Szociális Magánalapítvány

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt konzorciumban valósul meg Mórahalom Város Önkormányzat vezetésével, 7 település együttműködésével.

A térségre jellemző, hogy kiugróan nagy a területi különbség a képzett munkaerő rendelkezésre állása, a foglalkoztatottság és munkanélküliség mértéke esetében. A településeken észlelhető a gazdasági, szociális, infrastrukturális hátrányok, melyek együttesen korlátozzák az ott lakók életesélyeit. A regionális különbségek kedvezőtlen hatásai észlelhetők a településeken. A településeken az egészségügyi, oktatási, szociális intézményi ellátottság, infrastruktúra, helyi gazdasági aktivitás és közigazgatási hozzáférés akadályozott, rossz helyzetű. A tanyás településszerkezet megnehezíti a humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférést.

A projekt kiemelt célja a kulturális- és társadalmi tőke, továbbá az egyéni és közösségi cselekvőképesség fejlesztése, amelynek eredményeként az egyes térségekben, településeken településrészeken élők fel- és megismerik településük emberi, környezeti értékeit. A pályázat célja a társadalmi felzárkózás érdekében, a területi különbségek csökkentése, a minőségi humán szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása. A területileg differenciált, komplex humán közszolgáltatás-fejlesztés révé a beavatkozások hozzájárulnak a szolgálatáshiányos térségek számának csökkentéséhez, a valós helyi problémákra reagálva, célzott szolgáltatási eszközök bevezetése útján adnak választ a területi kapacitáshiányokból adódó problémákra.

Pályázati forrásból Domaszéken többek között képzések valósulnak meg, és fiatalok részére táborok szervezésére is nyílik lehetőség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük